خدمات بازرگانی

هرآنچه که باید درباره انواع بازرسی کالا تجاری بدانید!

بازرسی کالای تجاری چیست؟ شرکت توسعه تجارت میثاق سعادت

در زمان گذشته به دلیل عدم بازرسی کالا به طور درست و اصولی کالاها و محصولات صادراتی یا وارداتی، دارای مشکلات زیادی بود، از جمله خرابی کالاها، عدم مطابقت ویژگی های کمی و کیفی کالاها نسبت به آنچه که در قرارداد فروش مشخص شده بود؛ در نتیجه نارضایتی خریدار را به دلیل خسارت‌های مالی که به او وارد می شد، به همراه داشت. 

بنابراین امروزه با گسترش صادرات واردات، شرکت های بازرگانی در سطح بین الملل با هدف بازرسی اصولی کالا و محصولات تاسیس شدند تا از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنند. 

اگر قصد صادرات یا واردات کالا را در سطح بین المللی دارید، لازم است درباره ی انواع بازرسی کالا همچنین گواهی بازرسی کالا اطلاعات کافی داشته باشید. در این محتوا با بیانی ساده، انواع بازرسی را برای شما شرح داده ایم و همچنین اطلاعاتی کلی درباره ی گواهی بازرسی کالا، برای شما ارائه داده ایم.

معرفی بازرسی کالا

برای اینکه کالا یا محصولات خریداری شده، از نظر کمیت و کیفیت کاملا منطبق با قرارداد فروش باشد، از آنها نمونه برداری، آزمایش و اندازه گیری میشود؛ سپس در صورتی که مشکلی وجود نداشته باشد، سلامت آنها توسط شرکت بازرسی تایید می شود؛ به این فرایند بازرسی کالا یا Inspection میگویند.

یکی از موارد مهمی که صحت و سلامت کالا و محصولاتی که شخص خریداری کرده است را تضمین می کند، دریافت گواهی بازرسی کالای تجاری توسط وارد کننده است. در ادامه گواهی بازرسی کالا را به شما معرفی می کنیم.

بازرسی کالای تجاری دارای چه مزیت‌هایی است؟

  • هنگام ثبت سفارش و خرید محصول، ممکن است برخی از محصولات دارای خرابی و کیفیت پایینی باشند و خسارات مالی زیادی به شما وارد کنند؛ بنابراین با بازرسی کالا شما می توانید مشکلات مربوط به کالاها را شناسایی کنید تا هزینه‌های مربوط به خرابی یا کیفیت پایین کالا را کاهش دهید. به همین منظور شما فقط هزینه ی کالاهای سالم را پرداخت خواهید کرد و همچنین شکایتی از سمت مشتری بابت کالاهای معیوب، دریافت نخواهید کرد و اعتبار شرکت شما زیر سوال نخواهد رفت.
  • با بازرسی کالا، شما می توانید تاخیر هایی که در روند تولید کالا و حمل و نقل آنها صورت می گیرد را پیش‌بینی کنید.
  •  محصولاتی که آزمایش و بررسی آنها پس از تولید بسیار دشوار است، با بازرسی آنها در هر مرحله از تولید، می توانید از کیفیت آنها اطمینان حاصل کنید.

معرفی گواهی بازرسی کالا

اگر قصد واردات کالا یا محصولاتی را به کشور دارید، بهتر است بدانید گواهی بازرسی لازمه ی واردات همه کالاها و محصولات نیست؛ این نوع گواهی بیشتر برای کالاهای فاسد شدنی، محصولات گوشتی و تجهیزات صنعتی کاربرد دارد. گواهی به شما این تضمین را میدهد که کالاهای شما در شرایط مناسبی قرار دارند و سلامت و صحت آنها را تایید میکند.

 

گواهی بازرسی لازمه ی واردات همه کالاها و محصولات نیست

 

شما زمانی که کالا یا محصول مورد نظر خود را به تعداد یا مقدار زیادی خریداری کرده‌اید نیاز به گواهی بازرسی خواهید داشت؛ همچنین گاهی اوقات ممکن است مشتری حساسیت بالایی به خرج دهد و از شما که وارد کننده کالا هستید درخواست گواهی بازرسی کند، اما خوب است بدانید که هزینه های بازرسی و اداری در برخی موارد، به عهده خریدار خواهد بود. ارائه گواهی بازرسی کالا به مشتری، این اطمینان را به او میدهد که کالا از لحاظ کمی و کیفی کاملاً مطابق با خواسته او است. 

یکی از موارد مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که بر اساس قوانین و مقررات صادرات و واردات، همه کالاها و محصولاتی که از طریق سیستم انتقال ارز یا سیستم بانکی مثل حواله های ارزی، ارز مبادله‌ای و… صادر یا وارد می شوند، برای ترخیص این نوع کالاها از گمرک، شما نیاز به گواهی بازرسی دارید.

به طور کلی صادر کننده کالا باید گواهینامه بازرسی کالا همراه با نامه درخواستی برای دریافت پول را به خریدار ارائه دهد؛ خریدار پس از دریافت گواهی بازرسی باید از صحت اسنادی که توسط صادر کننده ارائه شده است اطمینان حاصل کند و سپس برای انتقال پول اقدام نمایند.

در تجارت با چه کشور هایی، گواهی بازرسی کالا ضروری است؟

در بخش قبل گفتیم تمام محصولات و کالاها نیازی به ارائه گواهی بازرسی ندارند، اما برخی از کشورها فارغ از ارزش مالی کالا، از این امر مستثنی هستند و از نظر سازمان تجارت جهانی، ارائه گواهی از این کشورها ضروری است. 

توجه داشته باشید که لیست اسامی این کشور ها هر سال تغییر میکند؛ در جدول زیر، طبق آخرین نتایج، اسامی کشور ها را برای شما شرح دادیم: 

ایران

هند

ماداگاسکار اندونزی کنیا کویت گینه اکوادور
سیرالئون ازبکستان توگو سنگال مالاوی لیبریا ساحل عاج اتیوپی
بنین بورکینافاسو کامرون کامبوج تومور بنگلادش موزامبیک مکزیک
نیجریه آفریقای مرکزی آنگولا بروندی مالی کنگو جمهوری دموکراتیک کنگو موریتانی

تضمین کیفیت با میثاق سعادت

 

معرفی انواع گواهی بازرسی کالا 

حال همانطور که میدانید، شرکت هایی که کالاهای خریداری شده را بازرسی می کنند، در صورتی که کالاها از نظر کیفیت و کمیت کاملاً مطابق با پیش فاکتور و قرارداد باشد، گواهی آن را صادر می کنند.  در ادامه انواع گواهی های بازرسی کالا را برای شما شرح داده ایم:

  1. گواهی انطباق کیفیت کالا با قرارداد (VOC)
  2.  گواهی بازرسی کالا قبل از بارگیری و حمل (PSI)
  3.  گواهی بازرسی کمی و کیفی کالا (COI)
  4.  گواهی بازرسی ماهیت کالا (SIC)
  5.  گواهی آزمایشگاهی و نمونه برداری کالا (TR)
  6.  گواهی بازرسی ظاهری (VIC)
  7.  گواهی مبنی بر رضایت مشتری (CSC)
  8.  گواهی راه اندازی (CC) 

معرفی انواع بازرسی کالاهای تجاری

کمیته جهانی استاندارد، قوانین و دستورالعمل هایی به منظور تسهیل در زمینه بازرسی کالا تدوین نموده است. به طور کلی بهتر است بدانید، بازرسی کالاها، به صورت یکی از موارد زیر اجرا می شود: (در بخش های بعد هر یک از این موارد را برای شما توضیح می دهیم.)

  • بازرسی استاندارد اجباری
  •  بازرسی قیمت
  •  بازرسی قبل از حمل
  •  بازرسی حین تولید
  •  بازرسی اصالت فروشنده

بازرسی حین تولید چگونه است؟

بهتر است بدانید هزینه این نوع بازرسی از دیگر بازرسی‌ها بیشتر است؛ زمانی که بازرسی یک محصول پس از تولید امکان پذیر نیست یا هزینه بر و دشوار است است مثل بررسی یک قطعه یا فرآیند تولید مواد اولیه محصول، لازم است این روش بازرسی به کار گرفته شود. این و بازرسی معمولاً برای مواد غذایی، تجهیزات و ماشین‌آلات و لوازم آرایشی و بهداشتی به کار می رود.

بازرسی قبل از حمل چگونه است؟ 

این نوع بازرسی طبق خواسته مشتری انجام میشود؛ یعنی تمام مواردی را که بازرس در عملیات بازرسی کالا باید در نظر داشته باشد، ضمیمه قرارداد می شود. همچنین بهتر است بدانید که در حین بازرسی به دلیل اینکه نمونه برداری و بررسی کالا و محصولات به صورت تصادفی انجام می شود، گواهی صادر شده از این نوع بازرسی مورد تایید سازمان استاندارد نیست.

این بازرسی برای پیشگیری از بروز هرگونه تخلف انجام میشود، و کالاها طبق قرارداد، از نظر کیفیت و کمیت، بسته بندی و بارگیری، بازرسی می شوند. بازرسی قبل از حمل، به بازرسی ظاهری با چشمی نیز معروف است.

بازرسی استاندارد اجباری چگونه است؟

این نوع بازرسی یکی از دشوارترین و مهمترین بازرسی ها است، در بازرسی استاندارد اجباری، هنگامی که کالاها از بازار فروشنده خارج می شوند، بازرس باید آنها را در آزمایشگاه شرکت خود بررسی کند، سپس نتایج و گواهی بازرسی را باید به سازمان استاندارد ارائه دهد، تا در انتها، گواهی انطباق که از سوی سازمان استاندارد صادر شود را دریافت کند.

بازرسی قیمت چگونه است؟

این نوع بازرسی برای ارزیابی و بررسی قیمت کالا صورت می گیرد؛ البته بهتر است بدانید بازرگانان و تجار از قیمت محصولات و کالاها مطلع هستند، اما معمولا از سمت بانک و موسسات مالی درخواست بازرسی قیمت کالا می شود.

در بازرسی قیمت، خریدار یا وارد کننده باید هزینه بازرسی را بپردازند. این نوع بازرسی به دلیل جلوگیری از سواستفاده از ارز ارزان یا وام کم بهره، دارای اهمیت زیادی است.

بازرسی اصالت فروشنده چگونه است؟

 در این نوع بازرسی که به نوعی منبع یابی نیز هست، هویت و توانایی های فروشنده کالا یا محصولات برای اجرای تعهدات، مورد بررسی قرار می گیرد. بازرگانان به دلیل قوانین داخلی، مخصوصاً قوانین و مقررات بانک مرکزی، به اجبار باید درخواست بازرسی اصالت فروشنده را بدهند.

 

به دلیل گسترش تجارت و اهمیت بسیار زیاد بازرسی کالاها، شرکت‌های بازرسی زیادی تاسیس شدند.

 

وظیفه ی شرکت‌های بازرسی کالا در تجارت

همانطور که گفتیم به دلیل گسترش تجارت و اهمیت بسیار زیاد بازرسی کالاها، شرکت‌های بازرسی زیادی تاسیس شدند. این شرکت‌ها بر اساس توافقی که برای شیوه ی کنترل و نظارت بر روند تولید و بررسی نهایی کالاها و اسناد، بین خریدار و فروشنده صورت گرفته است، عمل می کنند. در ادامه وظایف این بازرسان شرکت‌ها را برای شما شرح می دهیم.

شرکت‌های بازرسی بعد از توافق با قرارداد، طبق قرارداد به 3 روش، به بررسی و ارزیابی کالاها می پردازد.

3 روش ارزیابی کالاها:

  • بازرسی چشمی و فیزیکی
  • بازرسی چشمی و فیزیکی طبق اسناد
  • بازرسی چشمی و فیزیکی با آزمایش و نمونه برداری

همچنین با توجه به زمان بازرسی، بررسی و ارزیابی کالاها به 5 مورد زیر تقسیم بندی می شود:

  1. بررسی و ارزیابی کالاها قبل از حمل و نقل آنها
  2. بررسی و ارزیابی کالاها در حین تولید
  3. بررسی و ارزیابی داخلی
  4. انطباق با استاندارد

جدول استانداردهای مورد تایید ایران

 

استاندارد ملی ایران کالا ISIRI
استاندارد های کشور ژاپن  JIS
استاندارد های بین المللی کالا ISO, EC, ITU, CODEX
استانداردهای کشورهای آمریکای شمالی ANSI, ASME, ASTM, AGL, API, UL
استانداردهای کشورهای اروپایی  NSAI, SFS, SIS, BSEN, DINEN, DIN, BSI, DS, AFNOR, ON, UNI, IBN, IPQ, NNI

 

حال همانطور که میدانید، بازرسی کالا یکی از ضروری ترین کارهایی است که شما برای تجارت خود باید در نظر داشته باشید تا از وقوع مشکلات جدی، تخلفات و خسارت‌های مالی جلوگیری کنید.

شرکت های بازرگانی زیادی وجود دارند که خدمات مربوط به بازرسی کالاهای تجاری را انجام می دهند؛ یکی از بزرگترین و معتبرترین شرکت‌های بازرگانی، که به خوبی می تواند بازرسی کالاهای خریداری شده شما از کشوری دیگر را انجام دهد، شرکت توسعه تجارت میثاق سعادت است. برای دریافت راهنمایی و مشاوره در این زمینه می توانید با ما تماس بگیرید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.