خدمات بازرگانی

تشریفات گمرکی و ترخیص کالا

تشریفات گمرکی توسط میثاق سعادت

بهتر است بدانید، شما زمانی که قصد واردات کالا یا محصولاتی را به کشور دارید، هنگام ترخیص آنها از گمرک باید مراحلی را طی کنید، به این فرآیند تخصصی، تشریفات گمرکی می گویند.

آیا اطلاعاتی درباره تشریفات گمرکی، ترخیص کالا و اظهارنامه گمرکی دارید؟ در این محتوا قصد داریم اطلاعاتی درباره این موضوع به شما ارائه دهیم؛ بنابراین اگر قصد واردات کالا به کشور را دارید، با ما تا انتهای این محتوا همراه باشید، چرا که یکی از مهمترین مراحل واردات کالا، ترخیص کالا از گمرک و تشریفات مربوط به آن است.

تشریفات گمرکی چیست؟

در مقالات پیشین چگونگی و مراحل ترخیص کالا از گمرک را برای شما شرح دادیم؛ همچنین گفتیم برای این کار باید اظهارنامه ای تنظیم و ارائه شود. به فرآیند تنظیمات اظهارنامه می گویند. اظهارنامه گمرکی سندی قانونی است که محتویات و ارزش هر آنچه که شما به واردات یا صادرات آن می پردازید را اعلام می کند. مقامات گمرک در هر دو کشور مبدا و مقصد از این سند برای اطمینان پیدا کردن صحت معاملات، عوارض و مالیات، استفاده می کنند.

برای اینکه کالا بدون هیچگونه تاخیر از گمرک عبور کنند، بهتر است اظهارنامه با جزئیات دقیق و کامل تنظیم شود.

به طور کلی تشریفات گمرکی شامل مدارک انتقال ارز، حمل و نقل کالا، اسناد خرید کالا، ترانزیت و ترانشیپ کالا، گواهی مبدا، دریافت مجوز برای ترخیص کالا، پروفرما، بارنامه، اینویس، بیمه نامه و…. میشود.

ثبت اطلاعات کالاهای وارداتی در اداره گمرک

امروزه با توجه به نیاز مردم، سازمان‌ها و شرکت‌های مختلف، کالا و مواد اولیه زیادی به کشور وارد می شود. بازرگانان معمولا میزان کالاها را بر اساس نیازی که در داخل کشور داریم، خریداری می کنند و بعد از اینکه هزینه‌های مربوط به حمل و نقل و بیمه را پرداخت کنند، کالاهای خریداری شده به سمت مقصد حرکت داده می شوند. زمانی نوبت به انجام امور تشریفات گمرکی می رسد که کالاها به مقصد رسیده باشند.

کالاها در گمرک از جنبه‌های مختلفی همچون نوع کالا، تعداد یا مقدار، ارزش کالا، وزن کالا، حجم کالا، قیمت کالا، سود بازرگانی، تجاری یا غیر تجاری بودن کالا، مالیات، هزینه گمرک و… را به طور دقیق مورد بررسی قرار می گیرند. سپس برای کسب پروانه سبز برای ترخیص کالا از گمرک، مبالغی که باید پرداخت شود، خریدار کالا، باید مبالغ را پرداخت کند.

بهتر است توجه داشته باشید، از سوی گمرک برای کالای تجاری و غیر تجاری مجوزی جداگونه صادر می شود؛ در صورتی که در گمرک، کالا یا محصول وارداتی شما، غیر تجاری شناخته شود، ترخیص آن از گمرک سریع تر انجام می شود و زودتر به دست خریدار می رسد.

از آنجایی که ترخیص سریع کالاها از گمرک، برای همگان اهمیت بالایی دارد و افراد دوست دارند در مدت زمان کمتری به کالایی که خریداری کرده اند دست پیدا کنند، بهتر است اطلاعات کالای وارداتی خود را به طور دقیق و با جزئیات کامل تنظیم کنید تا بتوانید هرچه سریع تر کالاهارا به دست مشتری‌ها برسانید.

آشنایی با پروانه سبز گمرک

بعد از اینکه کالاها در گمرک به طور کامل ارزیابی شدند، سندی از جانب گمرک صادر می شود به نام پروانه سبز، که به برگ سبز گمرکی نیز مشهور است. اگر به فکر واردات کالا به کشور هستید و قصد دارید خودتان امور گمرکی را انجام دهید، بهتر است بدانیدبرای اینکه بتوانید کالای خود را از گمرک ترخیص کنید، باید در گمرک برای کالای وارداتی خود پرونده تشکیل دهید و مدارکی مانند بارنامه، فاکتور خرید و… را به گمرک تحویل دهید. همچنین هزینه‌های گمرکی را نیز باید پرداخت کنید. بعد از اینکه بازرسان گمرک تمامی مدارک را بررسی و تطبیق دادند و پروانه سبز جهت ترخیص کالا به شما دادند، باید به انبار مراجعه کنید و با ارائه پروانه سبز به انبار، درخواست صدور بیجک (Exit Permission) دهید، تا بتوانید کالای خود را با موفقیت از گمرک ترخیص کنید.

بهتر است بدانید، اطلاعات مهمی بر روی برگ سبز گمرک درج می شود که خلاصه ای کلی از پرونده ی گمرکی شما است؛ اطلاعاتی همچون: شماره ثبت کالا، شماره بیجک، شماره انبار کالا، تاریخ ورود و خروج کالا از انبار، نام وارد کننده، شرکت صادر کننده، نام کالا و… .

تشریفات گمرکی خود را به میثاق سعادت بسپارید

مدارک لازم جهت دریافت پروانه سبز از گمرک

توجه داشته باشید، مدارکی که در ادامه برای شما شرح می دهیم اصلی ترین و مهمترین مدارکی هستند که شما باید برای کسب پروانه سبز از گمرک، آنها را تحویل دهید. اما ممکن است با توجه به کالای وارداتی، مدارک دیگری برای ارائه به گمرک لازم باشد. مثلا اگر کالا یا محصولات وارداتی شما محصولات غذایی، کالای بهداشتی یا پزشکی باشند، شما حتما باید تاییدیه بهداشتی را نیز تحویل دهید.

به طور کلی اصلی ترین مدارکی که باید جهت اخذ پروانه سبز به گمرک تحویل دهید، به شرح زیر است:

  • گواهی بازرسی
  • فاکتور خرید کالا
  • قبض انبار
  • بارنامه کالا
  • فهرست عدل بندی کالا
  • بیمه نامه کالا
  • گواهی کشور مبدا یا صادرکننده
  • مدارک معرفی شرکت واردکننده و صادرکننده مثل کارت بازرگانی و…
  • ارائه مجوزهایی مانند مجوز استاندارد، مجوز بهداشت

مانیفیست چیست؟

یکی از اسناد مهم دیگری که هنگام ورود کالاها به گمرک باید به همراه داشته باشید، مانیفیست است. مانیفیست فهرستی است که در آن اطلاعاتی مانند مشخصات فرستنده و گیرنده، اطلاعاتی درباره کالا و تعداد یا مقدار آن، شماره سند حمل و تعداد بسته‌ها و… به طور کامل درج شده است.

به طور کلی مانیفیست نشان می دهد، در طول مسیر حمل و نقل کالا و محصولات، هیچگونه کالا و در کل محموله ای به آن اضافه یا کاسته نشده است. توجه داشته باشید که همه ی کالاهایی که به گمرک وارد می شوند، باید دارای این سند مهم باشند. همچنین خوب است بدانید امروزه بیشتر کشورها از مانیفیست به جای اظهارنامه نیز استفاده می کنند.

 

لازم است بگوییم از آنجایی که سرعت بخشیدن به ترخیص کالا از گمرک دارای اهمیت بسیار زیادی است، گمرک جمهوری اسلامی ایران با هدف اینکه نظام سنتی خود را اصلاح کند و برای تسریع بخشیدن به امور گمرکی و تشریفات آن، انجام امور گمرکی و تشریفات گمرکی را کامپیوتری کرده است. شما می توانید از طریق سامانه هوشمند ترخیص کالا از گمرک، امور مربوطه را انجام دهید.

 

شرکت بازرگانی توسعه تجارت میثاق سعادت، یکی از بزرگترین فعالان حوزه ی تجارت و امور گمرکی است و سابقه ای طولانی و درخشان در این زمینه دارد و می تواند به خوبی شما را در امور گمرکی همراهی کند.
در صورتی که تجربه کافی در زمینه ی ترخیص کالا ندارید، می توانید از مشاورین متخصص این شرکت راهنمایی دریافت کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.